Skip to main content

E-kirjat: Yleistä e-kirjoista

E-kirjapalveluita

Hyödyllistä e-kirjasanastoa

Offline-lataaminen
Kirja ladataan omalle laitteelle, jolloin sen voi lukea ilman verkkoyhteyttä tai selainta.

ePub
E-kirjojen tallennuksessa ja jakelussa käytetty avoin tiedostomuoto.
 
DRM
”Digital Rights Management”, yleisnimi digitaalisessa muodossa olevan tiedon suojaustekniikoille.

Adobe ID

DRM-suojattujen kirjojen lukemista varten tarvittava ilmainen käyttäjätunnus. Adobe ID aktivoidaan sovellukseen/appsiin, jolla suojattuja kirjoja luetaan.

Adobe Digital Editions
Adoben e-kirjojen lukuohjelma, joka tarvitaan, jos DRM-suojattu e-kirja halutaan ladata tietokoneelle.

Uuutta!

Ellibsin e-kirjojen käyttö nyt entistä helpompaa: kirjautuminen Savonia-tunnuksilla

Savonian Ellibs e-kirjakokoelmaan kirjautuminen on nyt entistä helpompaa. Erillisiä Ellibs-tunnuksia ei enää tarvita e-kirjan lataamisessa laitteelle tai lukemisessa selaimessa. Käyttäjät voivat jatkossa käyttää e-kirjakokoelmaa pelkästään omilla Savonia tunnuksillaan.

Muutoksen jälkeen Savonian Ellibs e-kirjakokoelman kirjautumisikkuna pyytää Ellibs-tunnusten sijaan käyttäjää kirjautumaan palveluun Haka-tunnuksilla eli omilla Savonia tunnuksillaan. Kirjautumisen yhteydessä käyttäjältä pyydetään lupa tallentaa käyttäjän tunnus Ellibsiin ja annetaan mahdollisuus tutustua tietosuojaselosteeseen. Muutoksen jälkeen vanhat Ellibs käyttäjätilit ja niiden lainaushistoriat eivät ole enää käytössä.

Savonian ostamat Ellibs e-kirjat löydät Savonia-Finnasta. Voit myös tutustua valikoimaan Savonian Ellibs e-kirjakokoelmassa.

Kirjaston e-kirjoista

Kirjaston e-kirjat

Kirjasto ostaa e-kirjoja sekä isoina tietokantapaketteina että yksittäisinä kappaleina, riippuen millaisia vaihtoehtoja on tarjolla. Osaa kirjoista voi lukea monta käyttäjää yhtä aikaa, osa taas on vain yhden käyttäjän luettavissa kerrallaan. Joihinkin lainassa oleviin e-kirjoihin voi halutessaan tehdä varauksen.

Mistä löydän e-kirjat

E-kirjoja löydät Savonia-Finnasta sekä oman alasi Tiedonhakijan oppaista.

E-kirjojen lukeminen

Kirjaston hankkimat e-kirjat luetaan joko tietokoneen selaimella tai ladataan omalle koneelle tai mobiililaitteelle.

E-kurssikirjat

Kurssikirjat pyritään hankkimaan e-versioina aina, jos sellainen on saatavilla. E-kurssikirjoja – etenkin suomenkielisiä - on kuitenkin vielä hyvin rajallisesti tarjolla kirjastoille. Kustantajat myös rajoittavat uusimman painoksen saatavuutta ja usein vain kurssikirjan vanhemmat painokset ovat elektronisena saatavilla. Lisäksi eri e-kirjapalveluissa on erilaiset käytännöt ja monen yhtäaikaiskäyttäjän rajattomat lisenssit ovat kalliita.

E-aineistojen käyttöoikeus ja kirjautuminen

Savonian kirjaston e-aineistoja, esim. e-kirjoja, voi käyttää kaikilla Savonian verkossa olevilla tietokoneilla. Savonian opiskelijat ja henkilökunta voivat käyttää e-aineistoja myös etänä eli ammattikorkeakoulun verkon ulkopuolella, esim. kotikoneella. Etäkäytössä aineistoihin kirjaudutaan käyttäjän omalla Savonia-tunnuksella ja salasanalla.

E-aineistojen käyttö on sallittu kirjaston solmimien lisenssiehtojen mukaisesti opiskelu-, opetus- ja tutkimustarkoituksiin. Kaupallinen käyttö on kielletty!

   Photo: Johan Larsson