Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

E-kirjat ja muut e-aineistot: Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

Usein kysytyt kysymykset e-kirjoista

Alla olevien kysymysten vastauksista voit löytää ratkaisun sinua askarruttavaan e-kirja-asiaan. Jos ongelma koskee yksittäistä e-kirjaa, kannattaa selvittää e-kirjan palveluntarjoaja ja katsoa tarkemmat tiedot e-kirjan käytöstä tämän oppaan E-kirjapalvelut: löydä ja vertaile -välilehdeltä. Jos pulmaasi ei löydy ratkaisua, voit ottaa yhteyttä kirjastoon lähettämällä sähköpostia: kirjasto@savonia.fi.

Kuinka e-kirjoja pääsee lukemaan?

Mikä on Adobe ID?

Miksi Adobe ID -tunnustani ei hyväksytä?

Mistä tiedän onko e-kirja lainattavissa?

Minkä palveluntarjoajan e-kirjasta on kyse?

Tarvitaanko e-kirjojen lukemiseen erillinen luku-ohjelma?

Voinko ladata e-kirjan mobiililaitteelle?

Miksi en pysty lukemaan ladattuja e-kirjoja Macilla?

Miten e-kirjan kaikki kappaleet voivat olla käytössä?

Miksi kirjasto ei ole hankkinut kysytystä kurssikirjasta e-kirjaversiota?

Voinko tulostaa e-kirjan?

Miksi e-kirja ei aukene Adobe Digital Editions -lukuohjelmassa?

 

Kuinka e-kirjoja pääsee lukemaan?

Savonia-Finnassa jokaisen e-kirjan yhteydessä on linkki kokotekstiin. Jos olet Savonian verkossa, linkki aukeaa usein ilman tunnistautumista; muualla linkki vie kirjautumissivulle, jolle syötät Savonia-käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.

Suurinta osaa e-kirjoista voit lukea online-tilassa laitteesi selaimessa. Useimpia e-kirjoja voit myös ladata omalle laitteellesi ja lukea niitä ilman nettiyhteyttä offline-tilassa. Lataamiseen tarvitset lukuohjelman ja sitä varten luotavan Adobe ID -tunnuksen.

Mikä on Adobe ID?

E-kirjojen ja lukuohjelman lataamiseen tarvitset Adobe ID -tunnuksen. Se täytyy tehdä vain kerran. Tunnuksella valtuutat e-kirjojen lukuohjelman laitteellesi. Tee siis ensin Adobe-tili ja asenna sitten laitteellesi sopiva lukuohjelma. Adobe-tunnuksesi on se sähköpostiosoite, jota käytit luodessasi Adobe-tilin.

Miksi Adobe ID -tunnustani ei hyväksytä?

Syitä voi olla monia, kokeile esimerkiksi salasanan vaihtoa. Huom! Adobe on todella tarkka siitä, että samalla henkilöllä on vain yksi tunnus. Jos siis unohdat käyttäjätunnuksesi, älä luo uutta tunnusta samoilla henkilötiedoilla. Tunnuksesi voidaan muuten lukita.

Adobe ID:n voi aktivoida maksimissaan 6 eri appiin/koneelle. Jos määrä tulee täyteen, täytyy tunnus deaktivoida jostain sovelluksesta (app settings->deactivate).

Mistä tiedän onko e-kirja lainattavissa?

Kaikki e-kirjat eivät aina ole lainattavissa. Joissakin e-kirjoissa on esim. yhden yhtäaikaisen käyttäjän lisenssi, jolloin se voi olla lainassa vain yhdellä käyttäjällä kerrallaan. Savonian e-kirjat löytyvät Savonia-Finnasta, jossa e-kirjojen kohdalla on vihreä saatavilla-täppä. Tämä ei kuitenkaan kerro e-kirjan todellista saatavuutta. Savonia-Finnassa olevia e-kirjalinkkejä klikkaamalla pääsee e-kirjojen tarkempiin tietoihin, joista näkee onko e-kirja lainattavissa.

Jos e-kirjan käyttöoikeus tai lainakerrat ovat loppuneet, sitä ei voi enää lainata tai varata. Tästä tiedon saatuaan kirjasto uusii tarvittaessa e-kirjan lisenssin.

Minkä palveluntarjoajan e-kirjasta on kyse?

E-kirjoihin liittyvissä ongelmatilanteissa on usein tarpeen selvittää e-kirjan palveluntarjoaja eli kustantaja tai välittäjä. Sen jälkeen vastausta voi etsiä E-kirjapalvelut: löydä ja vertaile -välilehdeltä, jossa on ohjeita palveluntarjoajittain jaoteltuna.

Palveluntarjoajan saat selville Savonia-Finnasta e-kirjan tiedoissa olevasta e-kirjan linkistä, jossa voi lukea esimerkiksi "Ellibs e-kirjat". Tällöin palveluntarjoaja on Ellibs.

Tarvitaanko e-kirjojen lukemiseen erillinen luku-ohjelma?

Jos luet e-kirjaa online-tilassa koneesi selaimessa, et tarvitse erillistä luku-ohjelmaa. Kaikkia e-kirjoja ei kuitenkaan voi lukea selaimessa, vaan ne täytyy ladata laitteelle. Ladattuja e-kirjoja voi lukea ilman nettiyhteyttä.

Ladattujen e-kirjojen lukemiseen tarvitset erillisen ilmaisen lukuohjelman – yleensä Adobe Digital Editions (tietokoneet) tai Bluefire Reader (mobiililaitteet). Katso tarkemmat ohjeet ja linkit lukuohjelmiin Lataa ja lue e-kirjoja -välilehdeltä.

Voinko ladata e-kirjan mobiililaitteelle?

Useimpia e-kirjoja voi lukea mobiililaitteilla online-tilassa, mutta kirjan lataamisessa mobiililaitteeseen on eroja (kaikkia kirjoja ei voi ladata). E-kirjojen lataaminen ei välttämättä myöskään onnistu kaikilla selaimilla. 

Usein mobiililaitteessa pitää olla nettiyhteys päällä ainakin kirjan ensimmäisellä lukukerralla.

Miksi en pysty lukemaan ladattuja e-kirjoja Macilla tai Ipadilla?

Mac avaa normaalisti ladatut tiedostot Esikatselu-ohjelmalla. Muuta oletusohjelmaksi AdobeReader.

iPadissa käytä Safaria kirjan lataamiseen, muilla selaimilla voi esiintyä ongelmia kirjatiedoston lataamisessa.

Miten e-kirjan kaikki kappaleet voivat olla käytössä?

Monissa e-kirjoissa rajoittamaton yhtäaikaisten käyttäjien määrä on sallittu, jolloin e-kirja on aina saatavilla. Osa e-kirjoista on kuitenkin saatavissa vain esim. yhden tai kolmen yhtäaikaisen käyttäjän lisenssillä. Tämä tarkoittaa, että e-kirjan käyttöoikeutta on rajoitettu siten, että vain tietty määrä käyttäjiä voi käyttää sitä kerrallaan. Eli jos asiakas lataa e-kirjan offline-käyttöön, niin muut eivät voi ladata tai edes lukea sitä online-tilassa ennen kuin kirjan laina-aika päättyy. 

Joissakin e-kirjapalveluissa (esim. Ellibs) on mahdollisuus tehdä varaus käytössä olevaan e-kirjaan. Tieto kirjan vapautumisesta tulee sähköpostiin.

Jos e-kirjan käyttöoikeus tai lainakerrat ovat loppuneet kokonaan, sitä ei voi enää lainata tai varata. Tästä tiedon saatuaan kirjasto uusii tarvittaessa lisenssin eli ostaa lisää lainakertoja tai uuden käyttöoikeuden e-kirjaan.

Miksi kirjasto ei ole hankkinut kysytystä kurssikirjasta e-kirjaversiota?

Kaikista kirjoista ei ole saatavissa e-kirjaversiota. Joistakin kirjoista on tarjolla vain yksityiskäyttöön eli yhdelle laitteelle ladattava e-kirja, mutta ei IP-tunnistukseen soveltuvaa, kirjastolisenssillä olevaa e-kirjaa.

Kurssikirjoista pyrimme tilaamaan e-kirjan aina automaattisesti, jos sellainen on olemassa kirjastokäyttöön kohtuulliseen hintaan.

Voinko tulostaa e-kirjan?

E-kirjoja voi tulostaa omaan opiskelu- ja tutkimuskäyttöön. E-kirjojen tulostamiseen voi liittyä rajoituksia, jotka vaihtelevat palveluntarjoajan tai jopa yksittäisen kirjan mukaan. Yksityiskohtaisempaa tietoa tulostusrajoista löytyy E-kirjapalvelut: löydä ja vertaile -välilehdeltä.

Miksi e-kirja ei aukene Adobe Digital Editions -lukuohjelmassa?

E-kirjan lataaminen tietokoneelle vaatii, että koneelle on asennettu Adobe Digital Editions -ohjelma.  Yleisin ongelmatilanne Adobe Digital Editions -ohjelman kanssa liittyy sen auktorisointiin: katso kohdat Mikä on Adobe ID? ja Miksi Adobe ID -tunnustani ei hyväksytä?

Joskus e-kirjatiedosto ei aukene/lataudu lukuohjelmaan, jos käyttäjä yrittää ladata uudestaan samaa e-kirjaa, joka on häneltä vain hetki sitten palautunut. Tällöin kannattaa odottaa jonkin aikaa ja yrittää uudelleen. Kannattaa myös tarkistaa onko koneen levytila täynnä. Jos levytila on täynnä, lukuohjelma ei pysty tallentamaan e-kirjatiedostoa koneelle.

Jos e-kirja ei yrityksistä huolimatta avaudu, kannattaa kokeilla Bluefire Reader -lukuohjelman käyttöä Adobe Digital Editions -ohjelman sijaan.