Savonian kirjaston kokoelmassa ei ole äänikirjoja, mutta useimpia e-kirjoja voi kuunnella esim. selainten ruudunlukuohjelmilla. Tälle sivulle on listattu e-aineistojen mahdolliset kuuntelutavat.
Jos sinulla on lukemiseste, katso välilehti Celian äänikirjapalvelusta.
Muista tutustua myös yleisten kirjastojen äänikirjatarjontaan sekä verkosta löytyviin muihin ilmaisiin äänikirjapalveluihin.
E-kirjojen saavutettavuusominaisuudet vaihtelevat. Käyttöön vaikuttaa se, millä laitteella ja sovelluksella luet ja onko e-kirja EPUB- vai PDF-muodossa. Jos luet e-kirjaa selaimessa, voit ladata lisäosan (Lue ääneen -toiminto) kuuntelua varten.
Joskus e-kirjoihin tarvitaan lukuohjelma, jonka yhteydessä voi myös käyttää erillisiä ruudunlukuohjelmia. E-kirjan DRM-suojaus eli digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta voi estää ruudunlukuohjelmien käytön.
Kotimaisia e-kirjapalveluja
Alma Insights Verkkokirjahylly ja Bisneskirjasto
Alma Insights Verkkokirjahyllyn ja Bisneskirjaston e-kirjat aukeavat suoraan selaimeen ja niitä voi kuunnella selainten Lue ääneen -toiminnoilla. Joissakin Alma Insights e-kirjoissa on valmiina kuuntelutoiminto, jolloin e-kirjaa voi kuunnella ilman selaimen lisäosaa. Nämä e-kirjat löytyvät myös äänikirjoina Savonia-Finnasta rajaamalla aineistotyypiksi "äänikirja".
Duodecimin Oppiportin ja Terveysportin oppikirjat aukeavat suoraan selaimeen ja niitä voi kuunnella selainten Lue ääneen -toiminnoilla. Oppiportin oppikirjoissa on myös oma kuuntelumahdollisuus, joka koskee artikkeleiden tekstejä, mutta ei taulukoita ja kuvia.
Ellibs kirjojen kuuntelu selaimilla on hankalaa, koska palvelussa on eri kustantajien tuottamia e-kirjoja ja DRM (digitaalisten käyttöoikeuksien hallinta) suojaus voi haitata toimintoja. Kuuntelu on mahdollista, jos e-kirja on ladattu Thorium Reader -lukuohjelmaan, jonka Text-to-Speech -toiminto lukee EPUB-muotoisia e-kirjoja. Myös Adobe Digitals Editions -lukuohjelmalla voi kuunnella EPUB-muotoisia e-kirjoja erillisellä ruudunlukuohjelmalla (esim. NVDA).
Ammattikirjaston e-kirjat aukeavat suoraan selaimeen ja niitä voi kuunnella selainten Lue ääneen -toiminnoilla.
Ulkomaisia e-kirjapalveluja
Ebook Central -palvelun oma online-lukutila ei tue ruudunlukuohjelmia. Selaimeen avautuvia e-kirjoja voi kuunnella selainten Lue ääneen -toiminnoilla. Ruudunlukuohjelmia varten on aktivoitava Ebook Centralissa erillinen saavutettavuustila, Accessibility mode, joka tukee ruudunlukuohjelmien käyttöä.
Ebsco e-kirjat
Ebscon e-kirjapalvelussa vain osa e-kirjoista ( DRM suojaamattomat ja PDF-muotoiset ) on saavutettavia.
VLeBooks -palvelun selainlukutoiminnossa e-kirjat avautuvat VleReader -lukutilaan. Lukutilassa voi kuunnella EPUB-muotoisia e-kirjoja valitsemalla ReadALoud-toiminnon. Palvelun saavutettavuutta voi myös parantaa muilla toiminnoilla.
E-artikkelit ovat usein luettavissa joko pdf- tai html-muodossa. Tallennusmuoto vaikuttaa siihen, kuinka kuuntelu toimii. Tietokannoissa voi olla omia sisäänrakennettuja kuuntelutoimintoja tai artikkeleita voi lukea joko selainten Lue ääneen -toiminnoilla tai pdf-tiedoston ruudunlukuohjelmalla.
Mikäli artikkeli on html-muodossa, voit käyttää Ebscon omaa Text-to-Speech -toimintoa.
ePress palvelussa on kuuntelu-toiminto, jolla lehden artikkeleita voi kuunnella.
PressReaderin Text-to-speech -toiminto ei ole käytössä suomenkielisissä lehdissä.
ProQuestin Text-to-speech -toimintoa voi käyttää, mikäli tekstin jakaja on sallinut kuuntelun tietokannassa.
Suuren osan ScienceDirect tietokannan artikkeleista voi avata sekä html-muodossa että pdf-muodossa. Useimmat ruudunlukijat lukevat hyvin html-muotoista tekstiä. Tietokannassa ei ole omaa kuuntelutoimintoa.
PDF-tiedostot - Lue ääneen -työkalu Adobe Readerissa -- avaa tiedosto -> view -> read outloud
O365 – Lue-toiminto Word-, Outlook-, PowerPoint- ja OneNote-ohjelmissa
Excel – Teksti puheeksi –toiminto Excelissä
Ruudunlukuohjelmat lukevat verkkosivulla olevan sisällön käyttäjälle ääneen. Ohjelmien käyttäjät ohjaavat tietokonetta näppäinkomennoilla.
Monissa mobiililaitteissa ja selaimissa on ruudunlukuohjelma valmiina. Ruudunlukuohjelmia löytyy myös sovelluskaupoista ja niitä voi ladata selaimelle. Ohjelmia on sekä ilmaisia että maksullisia. Celian sivuilla on listattu kattavasti kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä.
Ohjeita lukemista, kirjoittamista ja keskittymistä helpottavien digitaalisten apuvälineiden käyttöön löytyy myös osaamiskeskus Dateron sivuilta.