Tästä oppaasta löydät tietoa eri tavoista kuunnella tekstiä. Oppaassa kerrotaan myös vinkkejä, joilla voit helpottaa Savonian kirjaston tarjoamien e-kirjojen ja e-artikkelien lukemista ja kuuntelemista.
Opas perustuu osittain kuuden korkeakoulukirjaston yhteistyönä tekemään Saavutettavuus-oppaaseen.
Selaimiin on mahdollista asentaa lisäosa, jonka avulla voit kuunnella näytöllä olevan tekstin. Edge-selaimessa toiminto on sisäänrakennettu, eli erillistä asennusta ei tarvita.
Mobiililaitteissa kuuntelutoiminnot löytyvät yleensä laitteen asetuksista. Polku vaihtelee eri laitteiden ja valmistajien mukaan. Katso esimerkiksi Käyttöapu, Helppokäyttöisyys, Esteettömyystoiminnot -valikkojen takaa.
Ole tarkkana, kun valitset kuuntelutoimintoa mobiililaitteessa! Eleisiin perustuvat toiminnot on tarkoitettu näkörajoitteisille henkilöille, ja niiden käyttö vaatii harjoittelua.
Voit kuunnella monia e-kirjoja ja e-artikkeleita kirjaston tarjoamissa verkkopalveluissa. Tekstin kuuntelu onnistuu helposti, jopa yhdellä klikkauksella. Tällaisia kirjaston verkkopalveluita ovat esimerkiksi Oppiportti ja EBSCOhost. E-aineistojen kuuntelusta ja muista helppokäyttötoiminnoista löydät lisää tietoa välilehdiltä Kuuntele e-kirjoja ja Kuuntele e-lehtiä ja e-artikkeleita.
Tekstin kuunteluun on tehty myös erillisiä ruudunlukuohjelmia, kuten NVDA ja Jaws. Nämä ohjelmat on tehty ensisijaisesti näkörajoitteisille henkilöille, joten niiden käyttö perustuu eleisiin ja näppäinkomentoihin ja vaatii harjoittelua.
Lue lisää ruudunlukuohjelmista DigiCampuksen sivuilta.
Voit kuunnella myös tiedostoja tai sähköpostiviestejä. Alta löydät ohjeet eri tiedostojen kuunteluun:
Saavutettavuuskirjasto Celian sivuilla on listattu kattavasti kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä.
Ohjeita lukemista, kirjoittamista ja keskittymistä helpottavien digitaalisten apuvälineiden käyttöön löytyy myös osaamiskeskus Dateron sivuilta.
Video: Oulun yliopiston kirjasto CC-BY-SA 4.0 (3:41 min), avautuu YouTube-palvelussa.
Tiesitkö, että voit muokata näytöstä itsellesi sopivan? Pienikin muutos saattaa auttaa paljon lukemisessa ja hahmottamisessa.
Usein säätö on asetusten takana, esimerkiksi aputoimintojen, helppokäyttötoimintojen tai käyttöavun takana. Tarkista, miten voit:
Datero ry:n sivulla on kuvallisia ohjeita eri laitteille.
Verkkosanakirjat ja käännöstyökalut helpottavat lukemista. Vaikka käännökset eivät ole täydellisiä, ne auttavat tekstin sisällön hahmottamisessa.
Jos näet verkkosivun, jonka kieltä et ymmärrä, voit kääntää sivun haluamallesi kielelle selaimen avulla. Kannattaa huomata, että selaimen oma käännöstyökalu voi välittää sinusta tietoja eteenpäin. Älä kirjaudu selaimeen tai sen käännöspalveluun, ellet ole valmis antamaan tietojasi Euroopan ulkopuolelle.
Selainten käännöstyökalut:
Muita käännöstyökaluja:
HUOM! Avoimiin tekoälypohjaisiin palveluihin ei saa ladata kokonaisia artikkeleita tekijänoikeuksien vuoksi.