Siirry pääsisältöön

Kirjaston aineistojen saavutettavuus: Celian äänikirjat lukemisesteisille

Mikä on Celia?

Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntija, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina, yhteistyössä kirjastojen ja kustantajien kanssa. Celia on osa opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaa.

Celian valikoimaan kuuluu yli 40 000 äänikirjaa. Celian kirjoja voi kuunnella tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Kirjoja voi ladata omalle laitteelle tai kuunnella suoraan Celianetissä. Lue lisää kuuntelutavoista Celian sivuilta.

Tule mukaan Celian järjestämään opiskelijoiden Celia-tuntiin torstaina 28.9. klo 15.00. Ilmoittautumislinkki Celianetistä

Katso video Celian äänikirjoista korkeakouluopiskelijoille

Kenelle Celian äänikirjat on tarkoitettu?

Celian äänikirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on sairauden tai vamman vuoksi vaikeaa. Voit kuunnella Celian äänikirjoja, jos sinulla on esim.

  • näkövamma/heikentynyt näkö
  • lukivaikeus
  • oppimisvaikeus
  • kielellinen erityisvaikeus
  • ​cp-vamma
  • ​ms-tauti
  • ​lihastaudit.

Katso lisätietoa käyttöoikeuksista Celian sivuilta.

Miten pääset käyttämään Celian äänikirjoja?

Jos olet lukemisesteinen Savonian opiskelija, sinulla on oikeus käyttää Celian äänikirjoja. Pääset lainaamaan Celian äänikirjoja, kun Savonian kirjasto on rekisteröinyt sinut Celian verkkopalvelun käyttäjäksi. Verkkopalvelun kautta voit kuunnella oppikirjoja, sekä muita tieto- ja kaunokirjoja. 

Rekisteröinti tehdään henkilökohtaisessa tapaamisessa kirjastonhoitajan kanssa. Tapaamisessa opastetaan myös palvelun käyttöön. Varaa tätä varten aika Kuopion tai Iisalmen kampuskirjastosta sähköpostilla: kirjasto@savonia.fi.

Celian verkkosivuilta löytyy lisätietoa Celian palveluista korkeakouluopiskelijoille. Celian ylläpitämässä Facebook-ryhmässä "Celian verkkopalvelujen tuki" voi kysyä ja saada neuvoja Celian verkkopalvelujen käyttöön.

Miten saat tarvitsemasi kirjan äänikirjana?

Saatuasi Celia-tunnukset voit hankkia kirjoja Celianetistä.

1. Tarkista onko tarvitsemasi kirja Celianetissä.

2. Jos opinnoissa tarvitsemaasi kirjaa ei löydy Celianetistä, tarkista Celian listaamat muut palveluntuottajat. Voit pyytää kirjastosta apua tarkistamiseen.

3. Mikäli haluamaasi kirjaa ei löydy muualtakaan, tee Celialle hankintaehdotus kirjasta. Huomioi vähintään 3 kk valmistumisaika.

4. Muista myös katsoa, löytyykö kirja Savonian kirjastosta e-kirjana. Joitakin e-kirjoja voi kuunnella ruudunlukuohjelmalla.

Celia tuottaa kirjoja opiskelijoiden tarpeisiin tuotantoperiaatteidensa mukaisesti. 

Löytyisikö Celianetistä kurssikirja äänikirjana?

Esimerkkejä kirjastomme kirjoista, joista on myös Celian äänikirja. Kaikki Celian äänikirjat ovat haettavissa Celianetissä. Kuuntelua varten täytyy olla rekistöröitynyt Celian asiakkaaksi.

Saavutettavuusseloste