Siirry pääsisältöön

Hankkeesta julkaisuksi: Tieteelliset lehdet

Vinkkejä kuinka teet helposti hankkeestasi julkaisuja

Julkaisemme avoimesti - tavalla tai toisella

Julkaisemisessa pyritään aina avoimuuteen. Jos kustantaja ei julkaise avoimesti, varmista aina mahdollisuutesi rinnakkaistallentamiseen. Tämä määritellään julkaisusopimuksessa, jonka teet kustantajan kanssa artikkelisi tekijänoikeuden haltijana. 

Yleensä kustantaja antaa rinnakkaistallentaa sisällöllisesti jo hyväksytyn, mutta ulkoasultaan vielä muokkaamattoman artikkeliversion (final draft / post-draft). Kustantaja voi asettaa rinnakkaistallentamiselle myös aikaviiveen (embargon), jonka tulee kulua umpeen ennenkuin rinnakkaistallenne voi olla julkinen. Tämä ei estä viemästä rinnakkaistallennetta heti Justukseen, koska julkaisuaika voidaan ajastaa. 

Mistä tiedän missä ei kannata julkaista?

Markkinoilla on myös paljon julkaisuja, jotka eivät täytä hyvän tieteellisen julkaisun kriteereitä. Nämä ns. predator-julkaisut hakevat usein julkaisijoita sähköpostikutsuilla ja ovat kiinnostuneita vain maksamastasi julkaisumaksusta. Kannattaa tutustua lehden julkaisu- ja toimitustietoihin ja mikäli tiedot ovat puutteellisia tai epäillyttäviä, kannattaa tarjota julkaisua jonnekin muualle. Voit käydä kriteerit läpi Think.Check.Submit -tarkistuslistan avulla.

Verkosta löytyy myös listoja, joihin kerätään predator-julkaisijoiden tietoja. Esim. Beall'sin listaa kannattaa vilkaista.

Mistä tiedän missä kannattaa julkaista?

Julkaisufoorumi

Julkaisufoorumi JUFO ylläpitää suomalaista tieteellisen julkaisutoiminnan laadunarviointia tukevaa luokitusjärjestelmää. Eri tieteenaloille ominaisten julkaisukulttuurien huomioimiseksi luokitus sisältää niin lehtiä, kirjasarjoja, konferensseja kuin kirjakustantajiakin. Kolmiportaisessa luokituksessa kaikkien tieteenalojen keskeiset ulkomaiset ja kotimaiset julkaisukanavat jaotellaan

1 = perustasoon
2 = johtavaan tasoon
3 = korkeimpaan tasoon

Julkaisukanavan avulla tarkistat helposti, mille tasolle se rankataan.

Julkaisufoorumia koordinoi Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) ja arviointityötä tekee 23 tieteenalakohtaista asiantuntijapaneelia, joihin kuuluu noin 250 ansioitunutta suomalaista tai Suomessa työskentelevää tieteentekijää.

Muita julkaisukanavan valinnan työkaluja

Vain avoimesti julkaisevia kustantajia

Julkaise avoimesti Science Directin, Emeraldin ja SAGEn lehdissä

Savonialla on yhdessä muiden suomalaisten kirjastojen kanssa sopimus Science Directin, Emeraldin ja SAGEn kanssa ilmaisesta julkaisukiintiöstä hybridilehdissä. Tämä tarkoittaa sitä, että tietyissä lehdissä voi julkaista ilman APC-maksua (article processing charge), jos kiintiötä on vielä käytettävissä. Kiintiö on yhteinen muiden kirjastojen kanssa, joten mahdollisuus julkaista ilmaiseksi on rajallinen. Poikkeuksena on Emerald, jonka lehdissä avoin julkaiseminen on rajoittamatonta vuosina 2022 - 2023.

Mistä tiedän voinko rinnakkaistallentaa?

Kustantajien rinnakkaistallennuspolitiikka tallennetaan kansainväliseen Jisc's open policy finder -palveluun, josta kirjoittajat voivat helposti tarkastaa, minkä version tekstistä he saavat tallentaa.

Mistä tiedän onko lehti avoin?

Jisc's open policy finder -palvelusta haet helposti lehden tiedot lehden nimellä ja näet, onko lehti open access -julkaisu.

Saavutettavuusseloste